Aan de plandel in Heveadorp

Actueel

Aan de plandel in Heveadorp 

Wat hebben de woorden ‘Heveadorp’ en ‘plandelen’ met elkaar gemeen? Ze kunnen allebei regelmatig rekenen op een opgetrokken wenkbrauw en een vragende blik. Maar wie eenmaal weet wat de naam of het woord betekent, die vindt het doorgaans schitterende fenomenen.  

Plandelen klinkt als een tikfout, maar is het niet. Het is een samentrekking van wandelen (wat gezond is voor jezelf) en ondertussen plastic oprapen (wat gezond is voor de hele omgeving).

Je kunt je namelijk wel groen en geel ergeren aan zwerfafval, maar je kunt er óók wat aan doen. Het leuke is dat je van die ergernis dan een kick maakt, en dat je als bijvangst opeens een schone straat of veldje hebt. Dat langer schoon blijft, want het omgekeerde van het ‘vuil trekt vuil aan’ is ook gewoon waar.

Omdat het opruimen van andermans zooi een soort van omdenken is, begon ik een tijd terug met het pluggen van het woord ‘plandelen‘. Plandelpromotie dus. Want als er een woord voor bestaat, dan ís het iets. Met als bijkomstigheid dat ik zelf gebombardeerd werd tot ‘Plandelman’. Een bijnaam om trots op te zijn, maar laten we wel wezen: iedereen die zwerfafval te lijf gaat, is natuurlijk een held.

Die opruimhelden zijn er in alle soorten en maten, van klein tot groot, van jong tot oud, en te vinden in alle windstreken. Dus ook in Heveadorp, bijvoorbeeld dankzij de Groenclub of door dit duo dat ik als nieuwe buren kreeg. Zo val je als nieuwkomer in Heveadorp met je neus in de boter.

De aanvankelijke angst -dat er in dat wonderschone Heveadorp nagenoeg niets te plandelen zou zijn- werd gelukkig niet bewaarheid. Ons dorp ligt er beslist een stuk fraaier bij dan heel veel andere plekken in Nederland. Maar toch, als je goed kijkt, zie je dat er nog steeds aardig wat te oogsten valt. Er is dus genoeg zwerfbuit voor ons allemaal. En mocht je daarbij nu zo’n handige grijpstok kunnen gebruiken, die zijn gratis te leen in de kinder- en de grotemensenversie op de niet-zo-geheime-basis van Plandelman: Valckeniershof 2. Als je hem na je plandelingetje weer terugzet in de bak, kan de volgende dorpsbewoner er weer mee aan de slag. En kom ook gerust eens op mijn website snuffelen: www.plandelen.nl.

groeten van

De Plandelman