Boeiende presentatie Avolare tijdens Algemene Ledenvergadering

Actueel

Zo begonnen Marieke Priester en Thijs Devlin hun presentatie over Avolare, het wildopvang- en educatiecentrum aan de Boersberg in Doorwerth. Met talloze voorbeelden onderbouwden zij hun betoog. Over verkeersslachtoffers en jonge eekhoorns uit nesten in bomen die op een verkeerd moment gekapt worden, over vogels die verstrikt raken in netten en een egel die dreigt te stikken in een achteloos weggegooide Nutellapot.

Aan de hand van een virtuele rondleiding door het gebouw vertelden zij over het prachtige werk dat hier verricht wordt. Denk hierbij niet alleen aan het ‘oplappen’ van gewonde dieren, maar ook aan het bijdragen aan onderzoek dat verricht wordt aan universiteiten. (o.a. naar zoönosen).

We namen een kijkje in de ruimte waar gewonde dieren worden binnengebracht en eerste hulp wordt geboden. Vervolgens in de kooien/volières waarin de dieren kunnen herstellen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen intensive care en medium care. Ook ging het over het belang van hygiëneregels die strikt in acht genomen moeten worden.

Avolare is echter meer dan een wildopvangcentrum. Een belangrijke taak is ook educatie. Doel van het bezoekerscentrum is: mensen bewust maken van de problemen die door menselijk gedrag veroorzaakt worden. Ook vinden er maatschappelijke activiteiten plaats: er worden lezingen gegeven en rondleidingen verzorgd, studenten van Mbo tot universitaire opleidingen lopen er stage en ruim 70 vrijwilligers doen er zinvol werk. Onder hen: onder meer mensen die zich na een ziekte of burn out voorbereiden om hun werk weer op te pakken. 

Het zal bezoekers direct opvallen: bij de bouw van Avolare is niet op geld gekeken. Voor het gebouw werd gekozen voor de beste materialen, het is energieneutraal en voorzien van groene (sedum)daken. 

De bouw en inrichting ervan werden betaald door een weldoener die anoniem wenst te blijven. De exploitatiekosten daarentegen, onder meer de salariskosten van zes medewerkers in vaste dienst (4 fte), voer voor dieren, et cetera worden betaald door onder meer de Dierenbescherming, sponsors en donateurs. 

Jammer als u deze presentatie heeft gemist. Maar is uw belangstelling voor Avolare gewekt, kijk dan voor meer informatie op avolare.nl. Lijkt het u leuk vrijwilligerswerk te verrichten bij Avolare, neem dan contact op via

Wilt u Avolare financieel steunen, klik dan op doneer