Brief aan Heveanen mbt reumacollecte

Actueel

Dorpsgenoot Rob Zinnermers, coördinator reumacollecte Heveadorp, is blij met een prachtig resultaat van de reumacollecte maar heeft ook nare ervaringen. Deze deelt hij in een open brief aan de bewoners, waarin hij oproept collectanten met respect te behandelen.

Beste Heveanen,
Ik ben nu al bijna vijftien jaar coördinator van de reumacollecte in Heveadorp. Het bedrag dat ‘mijn’ collectanten jaarlijks in maart ophalen is constant en zo rond de 400,- euro per jaar. Een prachtig resultaat. Maar de ontwikkelingen gaan snel en steeds meer mensen hebben minder cash geld in huis. De reumacollecte heeft daarop ingespeeld en je kunt nu ook via een QR-code doneren. Dat werkt allemaal prima en de collectanten doen elk jaar weer hun best.

Nare ervaringen

Toch moet ik wat kwijt. Ik wil opkomen voor ‘mijn’ collectanten. Ik hoorde het al vaker, maar dit jaar nog veel meer, dat mensen gewoon niet opendoen, als een collectant aanbelt. Veel bewoners zien wie er voor de deur staat en kijken weg. De gulle gevers daargelaten. Ik vind dat eigenlijk best wel onbeschoft. Mensen stoppen tijd en energie in een goed doel. Je hoeft het daar niet mee eens te zijn, je hoeft ook niet te doneren, maar gewoon beleefd blijven is toch niet teveel gevraagd? De deur open doen en zeggen dat je dat niet wilt geven, vind ik wel zo netjes naar de collectanten toe. Het werkt erg demotiverend voor een collectant, die een avond langs de deuren loopt en dan op een dergelijke manier wordt bejegend.
Oké, ik hoop dat iedereen volgend jaar weer net zo gul en aardig geeft voor het reumafonds als in de afgelopen jaren. Al bij voorbaat bedankt,

Met vriendelijke groet,
Rob Zinnemers (coördinator reumacollecte Heveadorp)