De 1ste Renkumse Plandeldag – Zaterdag 24 juni

Actueel

Opgeruimd, straat netjes!

In het kader van het 100-jarig bestaan van de gemeente Renkum trommelt Anton Damen alias de Plandelman een leger van lokale opruimhelden op. Hun missie: in één dag 100 straten & stoepen te bevrijden van zwerfafval. Op zaterdag 24 juni kleuren zij zo Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek, Renkum en Wolfheze groen. Deze feestelijke dag is een vervolg op de succesvolle Utrechtse Plandeldag van vorige zomer, toen Damen maar liefst 1000 plandelmannen en -vrouwen mobiliseerde voor een spectaculaire schoonmaakactie.

Met grijpstok in de weer

Anton ‘Plandelman’ Damen: “Een paar jaar geleden was de zwerfafvalopruimer misschien nog een paradijsvogel in het straatbeeld, tegenwoordig is de plandelaar of plogger al helemaal ingeburgerd. Zeker in de gemeente Renkum, waar een aantal zwerfafvalbrigades regelmatig de Jufferswaard en het Oosterbeekse marktplein opschonen. Je ziet gelukkig steeds vaker Nederlanders in alle soorten en maten met een grijpstok in de weer. Het is een echte beweging: positief, actief, effectief.”

Groener dan de Hulk

Het werkwoord ‘plandelen’ (wandelen + plastic plukken) is inmiddels al een aardig bekend synoniem voor zwerfafval oprapen. Plandelen is gezellig én laagdrempelig. Van klein tot groot, van peuter tot pensionado: iedereen kan het, steeds meer Nederlanders doen het. Anton Damen promoot het sociale fenomeen met zijn alter-ego Plandelman: optimistischer dan Superman, groener dan de Hulk. Zijn missie? De opruimheld in ieder van ons activeren. Vorig jaar deed hij dat onder meer met De 1ste Utrechtse Plandeldag en een speciale rap. Hoe zo’n plandelevenement oogt en klinkt, zie je hier: youtu.be/EDPK_G_iVnI

We Plog-app

Op zaterdag 24 juni roept Plandelman in het kader van Renkum 100 opruimhelden uit alle 6 dorpen op de krachten te bundelen en in één dag 100 straten en stoepen zwerfafvalvrij te maken. Meedoen is gratis, net als de speciale WePlog-app waarmee de gelopen routes de stadskaart in realtime groen kleuren. Je eigen straatje, of dat van een ander; een kwartiertje of een uur, in de vroege of late uurtjes, dat maakt niet uit. Met een gelegenheidsgroepje, in je uppie, met de kids of de buren of je sportclub of school: alles mag.

Plandelbingo

Welke dorp wordt de groenste van de Veluwezoom? Wie  heeft het eerst de speciale Plandelbingo-kaart vol? Aan het eind van De 1ste Renkumse Plandeldagvieren alle plandelaars, ploggers & prikkers de verzamelde buit met een klein feestje.

Het programma is nog in ontwikkeling en verschijnt binnenkort op www.plandelen.nl. Maar aanmelden kan nu al, met een mailtje naar