Dunnen Valckeniersbossen

Actueel

Dunnen Valckeniersbossen

Aankomende winter zullen de Valckeniersbossen worden ‘gedund’. Met het uitdunnen van een bepaald stuk bos, ontstaat er meer groeiruimte voor bomen die door de beheerder van het bos zijn aangewezen als toekomstbomen.

Het Valckeniersbos

Dit zijn bomen met een blauwe stip. Bomen met een oranje stip of band zullen worden geveld. Het aanbrengen van stippen heet ‘blessen’. De gemeentelijke bossen (de Bilderbergbossen, Hemelse Berg, Wilhelminabossen, de Cardanusbossen, de Valkceniersbossen de Cardanusbossen de Valckeneirsbossen en de Buunderkamp) worden om de vijf jaar gedund. Dit jaar zijn de Valckeniersbossen aan de beurt.

Doel van dunning

Door dunning valt er meer licht op de grond, waardoor er weer nieuwe, andere soorten, bomen kunnen groeien (biodiversiteit). Doordat de gemeentelijke bossen grotendeels zijn aangelegd na de Tweede Wereldoorlogis de gewenste mix in leeftijdsopbouw niet optimaal. Jonge bosvakken zijn sterk ondervertegenwoordigd. Omdat de natuurlijke aanwas van jonge bomen achterblijft, zet de gemeente in op verjonging van circa 2.6 hectare bos na deze dunningsperiode. In het vernieuwde bosbeleidsplan legt de gemeente, naast het vergroten van de biodiversiteit, in haar zorg voor het bos ook accenten op het gebied van recreatie, cultuurhistorie en natuur.

Wandel je mee?

Wil je de achtergronden van het blessen leren kennen? Wandel dan eens mee met de bosbeheerder (en Heveaan) Cees den Ouden. Neem voor een afspraak contact met de gemeente op via (026) 33 48 111.

Meer informatie

Wil je algemene informatie over onze bossen en de manier waarom de gemeente het beheer uitvoert? Neem dan contact op met de heer Erwin Vink, beleidsmedewerker groen van het team Beheer Openbare Ruimte, via (026) 33 48111