Geslaagde plandel-clinic

Actueel

Geslaagde Plandel-clinic

Wie zich rot ergert aan zwerfafval…. en er ook iets aan wil doen kon zich afgelopen zaterdagochtend  of om -middag melden bij het glasvezelinformatiepunt in Doorwerth. Daar verzorgde plandelman Anton Damen mini-plandel-clinics met tips voor beginnende en gevorderde plandelaars. (Plandelen is wandelen en tegelijk plastic troep en ander zwerfvuil oprapen.)

WePlog

Ook legde Anton uit hoe de app WePlog werkt. Activeer je die app op je mobiele telefoon op het moment dat  je start met plandelen, dan kun je na afloop zien wáár je precies hebt geplandeld. Op een kaart zijn dan de wegen, straten en paden die je hebt opgeruimd verkleurd van rood naar groen. Voor andere plandelaars is dat het teken, dat daar weinig zwervuil te vinden zal zijn.

Plandelen in de praktijk

Het enthousiasme van Anton werkte aanstekelijk. Gewapend met het door Deltafiber gesponsorde opruimmateriaal verspreidden de deelnemers zich over het dorp, om een uurtje te plandelen. Onder de deelnemers, bevond zich ook wethouder Marinka Mulder. Zij sprak na afloop van een geweldig initiatief. Ook Daisy Meekes, campagneleider van Deltafiber sprak van een succesvolle actie.

De oogst na twee uurtjes plandelen door opruimhelden? Vijftien volle vuilniszakkenzakken en tevreden deelnemers. (Zij mochten de grijpstokken en afvalzakringen behouden.) En hoe de kaart van Doorwerth en Heveadorp er op WePlog na afloop uitzag? Kijkt u zelf maar:

De kaart van Doorwerth en Heveadorp na twee plandelsessies