Heveadorp in Nieuwsuur

Actueel

In het programma Nieuwsuur was op 8 december een reportage te zien over werkgevers die hun werknemers aan een woning helpen. (Huis van de baas.) Voor dit onderwerp werden op 28 november opnamen gemaakt in Heveadorp omdat hier al in 1916 de eigenaar van een rubberfabriek woningen liet bouwen voor zijn arbeiders. 

Nieuwsuur zocht voor de reportage iemand die in de fabriek had gewerkt en in het dorp had gewoond. De inmiddels 88 jarige Geert Orsel bleek bereid zijn medewerking aan het programma te verlenen. Geert werd tijdens de opnamen door de camera gevolgd tijdens een wandelingetje door het dorp en beantwoordde vragen van verslaggever Daniël Heeringa over het werken in de fabriek en het wonen in het dorp. Ook nam hij een kijkje in de woning aan de Beeklaan waar hij vele jaren met zijn gezin woonde. 

Er werd bijna twee uur in het dorp gefilmd. Helaas bleef daarvan in de reportage niet zo veel over. De hele reportage duurde circa 7 minuten. Het gedeelte dat gaat over Heveadorp is te zien in het Youtube-filmpje dat ook te vinden is op ons Youtube kanaal:

De  circa 100 woningen die rubberfabrikant Dirk Frans Wilhelmi  in de periode 1916-1920 liet bouwen zijn tot tot op de dag van vandaag beeldbepalend voor het aanzicht van Heveadorp. Ze zijn gebouwd in Engelse cottage-stijl met een rieten kap. Het waren, voor die tijd, ruime woningen van goede kwaliteit. Ze behoorden tot de eerste woningen in Nederland die waren voorzien van spouwmuren. Ook de huurprijs was heel redelijk. Kom daar eens om in de huidige tijd van woningschaarste en huisjesmelkers!

Foto van de Middenlaan die Geert liet zien