In gesprek met de bewoner van ‘Le Penseur’

Actueel

Naarmate zijn IT-bedrijf groeide en groeide nam het plezier in zijn werk almaar af. “Ik ben meer een ‘nerd’ dan een manager. Ik hou van techniek. Het managen van een bedrijf, waar mijn werk steeds meer op neerkwam, begon ik steeds minder interessant te vinden. Dus, toen er een bod kwam op mijn bedrijf was de keuze snel gemaakt.”

Aan het woord is Peter Went, de trotse bewoner van villa ‘Le Penseur’ aan de Rijnlaan, op “het mooiste plekje van Nederland,” voor de Tweede Wereldoorlog de locatie van ‘Theeschenkerij Paviljoen Hunneschans.’

Zoektocht

Nadat hij zijn bedrijf had verkocht begon Peter op Funda een zoektocht naar een woning, weg van de drukte en de rat race van de Randstad. “Ik ben een zeezeiler, dus ik zocht een woning met uitzicht op water.” Zo stuitte hij in 2017 in Heveadorp op de te koop staande villa aan de Rijnlaan. “Ik was meteen verkocht: niet vanwege de woning, maar wel vanwege de ligging.” De koop werd snel beklonken.

Verbouwing gestopt

Duidelijk was dat er aan de woning het nodige moest worden verbouwd. Al snel bleek dat een onmogelijke taak. Een woning die je met vier kachels moet verwarmen, met een maandelijkse energierekening ter hoogte van een modaal salaris, een slecht geïsoleerd dak, nauwelijks spouwmuur en een vloer waar je dwars doorheen gaat als je vloerverwarming wil aanleggen kun je beter slopen en er iets nieuws voor in de plaats bouwen.

Architect uit Oosterbeek

“Voor het project dat ik in gedachten had vond ik het belangrijk te kiezen voor een architect uit de regio, omdat je mag verwachten dat zo iemand precies weet hoe hier de hazen lopen”. Paul Assink uit Oosterbeek bleek de perfecte keuze. Assink zag in dit project een grote uitdaging waar hij al zijn aandacht en creativiteit in kwijt kon. De samenwerking eind 2018 verliep prima en beide partijen zijn apetrots op het uiteindelijke resultaat.

Eisen t.a.v. vergunningen 

Vergunningen voor een dergelijk project krijg je niet zomaar, zo bleek al gauw. Eind 2018 begon namelijk net de stikstof problematiek te spelen. Pas nadat Peter kon aantonen dat blijven wonen (met vier kachels) meer stikstof zou uitstoten dan de sloop- en herbouwwerkzaamheden gedurende diezelfde periode, gaf de Provincie toestemming. Het volgende bezwaar van de Provincie was, dat het oude huis dakpannen had en het nieuw te bouwen huis niet. Een onderzoek naar vogels (onder de dakpannen) werd gelast. Er zaten geen vogels, maar de Provincie beargumenteerde dat een plat dak in de toekomst vogels het genot van nestelen onder dakpannen zou ontnemen. Mitigerende maatregelen moesten worden genomen. Ook toen was de Provincie nog niet tevreden, want de PAS (Programma Aanpak Stikstofred.) problematiek speelde op. Grond mocht niet worden afgegraven en verplaatst buiten het terrein. Peter moest een speciale aannemer vinden die afgegraven grond veilig kon afvoeren. Pas toen dat geregeld was gaf de Provincie groen licht.Genoemd dient te worden dat de Gemeente Renkum en het Geldersch Landschap zich zeer coöperatief en meedenkend hebben opgesteld en steeds in samenspraak oplossingen hebben gezocht en gevonden. Peter is daar opvallend positief over. Natuurlijk moet aan vele regels worden voldaan, maar als je met redelijke en goed onderbouwde voorstellen komt valt er met deze partijen heel goed te praten.

Doel nieuwbouw

Nadat al dit soort hobbels waren genomen kon in januari 2020 worden begonnen met de sloop en in februari van dat jaar met de bouw. Het doel was een energievriendelijke, zo mogelijk energie neutrale, woning te bouwen. Dat doel is ruimschoots bereikt. 

Zo heeft het dak bijvoorbeeld een R(esistence)C(onstruction)-(Isolatie)waarde van 10, terwijl een RC waarde van 6 al ruimschoots voldoende is. Toch zijn er plannen om van de daken van het zwembad en de garage ‘groene’ (sedum)daken te maken, wat de energiewaarde nog verder zal verhogen. De muren hebben met een RC-waarde van 6 de hoogste isolatiewaarde die te bereiken valt. Alle ramen hebben driedubbel glas met folie.

“Ik ervaar het als een voorrecht, dat ik
op deze idyllische plek in dit heerlijke dorp mag wonen”

Voor de verwarming van het huis werd gekozen voor een grondwarmtepomp. Een grondwaterpomp levert voldoende (aard)warmte op als je een put slaat van tenminste 70 meter diep. Dat bleek niet mogelijk, want op 40 meter diepte ligt een kleilaag die van de Provincie beslist niet doorboord mocht worden. Berekend werd dat daarom 18 putten van elk maximaal 40 meter diep geslagen moesten worden om voldoende rendement te behalen. De putten mochten natuurlijk niet te dicht bij elkaar liggen om elkaar niet te verstoren. Het bleek nog een hele puzzel om dat te realiseren, omdat het grootste deel van het voorterrein Natura 2000 terrein bleek te zijn.

Stroomvreter

De grondwarmtepomp is de grootste stroomvreter van het huis. Die stroom wordt voor een groot deel opgewekt door 102 zonnepanelen op het dak (~33.000kWh/jaar), geoptimaliseerd voor opbrengst in de zomer. Onlangs werden nog eens 72, niet reflecterende zonnepanelen geplaatst op het talud, geoptimaliseerd voor de winter (~25.000kWh/jaar).

In de kelder is een ruimte gereserveerd voor thuisaccu’s waarin overtollige energie van de zonnepanelen kan worden opgeslagen, zodra de salderingsregeling geheel is afgeschaft. De techniek van thuisaccu’s ontwikkelt zich heel snel en de kosten dalen ook snel. Nog even wachten dus.

A++++ label

Al deze maatregelen (optimale isolatie, zonnepanelen, grondwaterpomp) hadden tot resultaat dat onlangs aan de woning het tamelijk unieke label A++++ werd toegekend.

Le Penseur

Het zal menige voorbijganger zijn opgevallen: in de voortuin staat een replica van het beroemde beeld van Rodin: ‘Le Penseur’ (De Denker). Peter maakt zich zorgen over de toenemende onverdraagzaamheid en polarisatie in de samenleving en vindt dat we het beste even tien tellen op onze handen kunnen gaan zitten alvorens we zomaar wat roepen. “Het beeld van Rodin symboliseert dit”, aldus Peter. “Vooral op sociale media reageren mensen veelal impulsief. “We zouden eens wat respectvoller naar elkaar moeten zijn. “De plezierig verlopen onderhandelingen in de aanloop naar dit project zijn een voorbeeld van hoe je veel kunt bereiken als je in alle redelijkheid met elkaar in gesprek gaat. De vertegenwoordigers van Geldersch Landschap en de gemeente verdienen wat dat betreft alle lof.” 

Rondleiding

Tijdens een rondleiding door het huis dalen we eerst af naar de kelder, waar zich de technische ruimte bevindt. Het meest opvallende apparaat daar is de grondwaterpomp.

Deze zorgt ’s winters voor een behaaglijke warmte en ’s zomers voor aangename koelte. Het meest opvallende vertrek in de kelder is echter de vergader-/feest-/bioscoopzaal, die plaats biedt aan circa 50 personen.

Via de trap bereiken we de bijzonder smaakvol ingerichte woonverdieping. Wat meteen opvalt is dat elk vertrek wijds en fabuleus uitzicht heeft op de Rijn, de uiterwaarden en in de verte de heuvels van het Reichswalt, Berg en Dal en de skyline van Nijmegen. Kozijnen en gordijnen ontbreken, maar die mis je niet.

Wakker worden in een van de slaapvertrekken met zo’n prachtig uitzicht moet een waar genot zijn. De grote logeerkamer heeft ook een kleine pantry, geschikt voor eventueel lang verblijvende (schoon)familie of wie weet, ooit een inwonende verpleegster. Peter hoopt in Heveadorp oud te mogen worden. “Ik wil hier nooit meer vandaan, als me dat gegund wordt.”

Iets willen betekenen

Het plezier dat Peter beleeft aan het wonen in ‘Le Penseur’ wil hij graag delen met de bewoners van Heveadorp. Daarvan getuigt het gastvrije onthaal dat ons ten deel viel en zijn bereidheid mee te werken aan dit verhaal. Hij wil ook graag voor Heveadorp iets betekenen. Zo vergadert Heveadorp Duurzaam regelmatig in de kelder, helpt hij mee met activiteiten van de Groenclub en toen op 4 oktober heel Heveadorp zonder water zat bood hij via de buurtapp aan dat iedereen die water nodig had bij hem kon aankloppen. “Ik ervaar het als een voorrecht, dat ik op deze idyllische plek in dit heerlijke dorp mag wonen,” bekent Peter, waarna een prettig verlopen gesprek wordt afgesloten.