Wandelroute brengt een onverwachte vondst

Actueel

Wandelroute brengt een onverwachte vondst

De onlangs weer tot leven gebrachte wandeling door Heveadorp heeft een onverwacht resultaat opgeleverd. Een bewoner van Doorwerth had in november op het hoogste punt van de Duno iets gevonden dat op de wijzer van een wijzerplaat leek. Een weggesleepte boomstam had die opgewoeld. Toen de man onlangs weer langs dat punt liep zag hij een bordje van de wandelroute hangen en besefte dat de wijzer afkomstig was van de uitkijktoren die daar van 1904 tot 1944 had gestaan. Hij nam contact op via deze website zodat de wijzer nu bewaard blijft voor de toekomst.

Belvedère

Voor de Tweede Wereldoorlog stond er een groot aantal gebouwen op de Duno, onder andere een in 1904 door Willem Scheffer opgerichte uitkijktoren. Deze belvedère stond op het hoogste punt van de Duno, op het bultje bij de huidige ‘vijfsprong’. Vanaf de top moet het een geweldig uitzicht zijn geweest over de bossen, de Rijn, kasteel Doorwerth en de Betuwe. Zoals op de foto te zien is waren op in ieder geval twee kanten van die toren klokken geplaatst. Het lijkt er dan ook sterk op dat de gevonden wijzer van een van deze wijzerplaten afkomstig is. Helaas is tijdens of na operatie Market Garden de belvedère in vlammen opgegaan, zoals nagenoeg alle gebouwen op de Duno.

 

Meer informatie over de Duno is te vinden op de website van Hans Braakhuis. Hier heeft hij ook een foto van de uitkijktoren gemonteerd in de huidige situatie.