Renkumse Plandelaars halen de 100!

Actueel

Zes dorpen kleurden groen op de 1ste Renkumse Plandeldag op 24 juni

Als cadeau voor de (honderd)jarige gemeente maakten vrijwilligers en groepen dit weekend meer dan 100 straten schoon in de zes Renkumse dorpen. De 1ste Renkumse Plandeldag op 24 juni werd een groot succes. Met meer dan 250 deelnemers werd niet alleen het beoogde aantal straten, stoepen en paden ruimschoots gehaald, ook de totale buit was imposant. De gemeente zei naar schatting 100 vuilniszakken vol zwerfafval te hebben opgepikt die dag.

De 1ste Renkumse Plandeldag scoorde prachtige rapportcijfers. Meer dan 100 straten, stoepen, pleinen en paden werden opgeschoond. De gemeente, die na afloop van deze massale schoonmaakactie de verzamelde oogst oppikte en afvoerde telde in totaal 100 vuilniszakken vol. Het werkwoord ‘plandelen’ (wandelen + plastic plukken) is sinds dit weekend nóg meer ingeburgerd in Renkum en omstreken.

Oogst van de 1e Renkumse Plandeldag: meer dan 100 zakken met zwerfvuil!

Op de dag liep een aantal plandelaars met de speciale WePlog-app, die de gelopen route in kaart brengt. Uit de zo verzamelde data blijkt dat die deelnemers samen meer dan 295 kilometer schoonmaakten. Daarmee steeg het netheidspercentage van de gemeente Renkum van 8 naar 21 procent.

Ook in en om Heveadorp waren plandelaars actief. Op de app WePlog kleurden de meeste straten en paden groen

De dag ging flitsend van start, met vroege vogels die de tropische temperatuur voor wilden zijn. De zwerfafvalbrigade Jufferswaard startte om 8:30 bij de Plus in Renkum terwijl leden van de brigade Oosterbeek begonnen aan de plandeltocht naar Wolfheze. Daar was om 10:00 uur het officiële startpunt, met burgemeester Agnes Schaap en heel veel vrijwilligers.

Een flitsende ‘officiele’ start bij ‘De Heerlijkheid’ in Wolfheze

In Kultuurwerkplaats Oosterbeek werden speciale films vertoond, gratis toegankelijk en in de bibliotheek Renkum vielen kinderen met Plandelbingo in de prijzen. Groep 7 en 8 van basisschool de Dorendal maakten de route en het eigen schoolplein schoon én versierden de straten met kleurrijke krijt-aanmoedigingen voor de zwerfafvalrapers. Plaatselijke afdelingen van de Rotary en de Lions en wandel- en hardloopvereniging Onder Ons droegen ook hun steentje bij.

Anton ‘de Plandelman’ Damen: “De P was vandaag vooral van positiviteit. Bij zowel de vele deelnemers als de mensen die ze aan het werk zagen en trakteerden met een duimpje omhoog of een ‘goed bezig’. De resultaten overtroffen mijn verwachting. Ook supermooi zijn de signalen van de zwerfafvalrapers dat ze op deze dag merkten dat onze omgeving steeds schoner lijkt te worden. Vele handen maken licht werk, dus wat dat betreft hoop ik dat door meer mensen gegrepen zijn door het plandelvirus. Want natuurlijk kun je van élke dag een Plandeldag maken.”

Feestelijke afsluiting bij de Ontmoetingskerk in Doorwerth

Opvallende vondsten

De meest opvallende vondsten deze dag: een compleet paar schoenen, een bankbiljet van 20 Ghanese Cedis en een kunstgebit.

Een opvallende vondst: een biljet van 20 Ghanese Cedis

Over de Plandelman

Anton Damen promoot het sociale fenomeen met zijn alter-ego Plandelman: optimistischer dan Superman, vriendelijker dan Spider-Man en groener dan de Hulk. Zijn missie? De opruimheld in ieder van ons activeren. Vorig jaar deed hij dat onder meer met De 1ste Utrechtse Plandeldag en een speciale rap. Hoe zo’n plandelevenement oogt en klinkt, zie je hier op YouTube.  Dit jaar organiseert hij grootschalige clean-ups in o.a. Eindhoven, Utrecht en Renkum.

Bekijk de diashow van de start en de afsluiting van de 1e Renkumse Plandeldag: