World Cleanup Day in gemeente Renkum

Actueel

Zaterdag 23 september 2023 in alle zes dorpen

Let op: World Cleanup Day, het grootste en schoonste evenement in zijn soort, vindt dit jaar op 23 september plaats in Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek, Renkum en Wolfheze.  

World Cleanup Day valt in onze streek traditioneel net wat later dan in de rest van de wereld, omdat de wereldwijde actiedag op 16 september midden in de Airborne-herdenkingen valt. Daarom gaan de opgeruimde types van de gemeente Renkum op zaterdag 23 september met grijpstok en vuilniszak op pad. Samen maken ze hun eigen of andermans straatje schoon, terwijl vaste groepen ook het buitengebied en de uiterwaarden bevrijden van zwerfafval. Voor de organisatie bundelen een aantal organisaties en bewonersinitiatieven de krachten, waaronder IVN-werkgroep landschapsonderhoud Zuidwest Veluwezoom en de Renkumse Zwerfafvalbrigades.  

Plandelen, ploggen, prikken, rapen

Hoe je het ook noemt, steeds meer bewoners komen in actie tegen zwerfafval. Onlangs verzamelden lokale vrijwilligers zo op De 1ste Renkumse Plandeldag honderd vuilniszakken vol aan troep. Omdat vele handen licht werk maken, is het succes van de Renkumse World Cleanup Day gebaat bij een grote opkomst. Deelname is gratis, schoonmaakspullen worden verzorgd en het enige dat jij mee hoeft te nemen is… een opgeruimd humeur! Leuk voor jong én oud.  

Het programma


Waar kun je aan de slag? In je eigen straatje, of in dat van een ander, op de stoep of speeltuin. Het tijdstip van de wandeling mag je helemaal zelf bepalen.  

Ook de duur en de lengte is vrij: ook een plandeling van 15 minuten heeft ook impact. Als je het kunt plannen, is het wel leuk om tussen 12:30 en 13:30 uur vrij te houden, want dan worden deelnemers in Restaurant De Zalmen, Kasteel Doorwerth getrakteerd op soep. Kom je soep eten, graag even aanmelden bij Greet Visser. Hetzelfde geldt voor opschonen van de uiterwaarden, zie hieronder.   

Aanmelden 

Voor het opschonen van de uiterwaarden en/of soep-eten: Greet Visser-Schoon,  of 06-13105573    Aanmelden algemeen en voor opruimmaterialen: Anton Damen, de Plandelman,  of 06-53644712