Anekdotes over Heveadorp

Op deze pagina vindt u links naar artikelen en filmpjes waarin (oud)bewoners herinneringen ophalen aan het Heveadorp van weleer.

Hebt u ook een verhaal dat u wilt delen op onze website? Neem dan contact met ons op.


Heveadorp in ‘Onzichtbaar Nederland’

In het filmpje ‘Heveadorp in Onzichtbaar Nederland’ gaan Ida Aguado en Catharina Staltari, beide opgegroeid in Heveadorp, op zoek naar sporen uit hun jeugd.

Dirk Tuynman en Jan Hulskotte vertellen over hun strijd voor het behoud van de rietenkapwoningen.


De papegaai die de oorlog niet overleefde

Stef Looijen groeide eind jaren vijftig, begin jaren zestig groeide op in Heveadorp. Zijn vader was werkzaam op de Heveafabriek. Van de meeste families in Heveadorp was in die tijd minstens één gezinslid op ‘De fabriek’ werkzaam.

Stef vertelt in dit verhaal hoe de scheldende papegaai in uitspanning De Valkenier tijdens de oorlog een paar Duitse officieren beledigde en dat niet overleefde.


Ik snapte hem. Een net in een doel maakt het leven namelijk een stuk leuker.

Column van dorpsgenoot Kees Jansen in De Gelderlander

Het veldje midden in Heveadorp is een ontmoetingsplek voor kinderen uit de buurt, maar ook een sportcomplex. Er ligt een trapveldje met twee doeltjes, die allebei een verschillende tint blauw hebben, er zijn twee jeu de boulesbanen, een tafeltennistafel met een metalen ‘net’ en er staan een paal met een basket.

Lees verder


Een enorme bever op de Fonteinallee op een koude avond

Column van dorpsgenoot Kees Jansen in De Gelderlander

Dat ging leuk. Samen met mijn volwassen zoon stenen keilen in de Rijn, vanaf een klein strandje bij kasteel Doorwerth. We waren er gekomen op een avondwandeling. Mijn zoon wilde met een forse slinger zijn laatste platte steen over het water laten stuiteren, maar tot mijn verbazing zag ik geen steen maar iets anders richting het Rijnwater gaan.

Lees verder


Hoepel

Column van dorpsgenoot Kees Jansen

Maandenlang had ik het idee dat de glimmende beker nóg een jaar boven op mijn kast zou mogen blijven staan. In 2019 kreeg ik het ding uitgereikt na een bloedstollende finale van het jaarlijkse jeu-de boulestoernooi van Heveadorp. Champions League, Tour de France en dus ook de strijd om de glanzende bokaal van Heveadorp werden na maart, vanwege corona, op de lange baan geschoven. Twee jaar lang kampioen van het dorp, dat leek me wel wat.

Lees verder


Een mysterieus geluid in Heveadorp

Dorpsgenote Moniek Nooren schrok wakker van een mysterieus geluid en kwam tot een ontnuchterende ontdekking. 

Lees verder