Blower door tests maken warmtelekken genadeloos zichtbaar

Actueel bewonersvereniging

In Heveadorp vonden de afgelopen week de eerste van in totaal tien blower door tests plaats. Als eerste was een rietkapwoning van het bouwjaar 1917 aan de beurt. Daarna een in 1998 opgeleverde woning. Doel van de test: nagaan op welke plaatsen in de woning warmte verloren gaat via naden, kieren, gevel- en dakdoorvoeren, slechte tochtstrips et cetera. Op basis van de bevindingen tijdens de tests kunnen de bewoners maatregelen treffen om het warmteverlies te beperken.

De blower door tests vinden plaats op initiatief van HeveadorpDuurzaam. Ze worden uitgevoerd door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is: Plushuis. 

Hoe het werkt

Eerst worden alle ramen en ventilatieroosters gesloten en de afzuigkap afgeplakt. In de afvoer van de ventilatiekanalen (de mechanische ventilatie bijvoorbeeld) wordt een bal geplaatst. 

Vervolgens plaatst een medewerker van Plushuis in de deuropening van de te testen woning een passend gemaakt scherm met daarin een ronde uitsparing. Daarop wordt een grote ventilator aangesloten. De woning is nu zo goed als luchtdicht. 

Zodra ventilator wordt ingeschakeld wordt lucht aan de woning onttrokken. Daardoor ontstaat onderdruk. In plaats van warmte die via naden en kieren uit de woning weglekt, wordt nu (koude) lucht van buiten de woning ingezogen. Op een computerscherm is dit proces te volgen.

Warmtebeeldcamera

Dan volgt een rondgang door het huis. Met een zeer geavanceerde warmtebeeldcamera worden van elk vertrek meerdere opnamen gemaakt. Op het scherm van de camera is precies te zien waar koude lucht de woning wordt ingezogen. Die plaatsen kleuren blauw op het scherm. Warme plekken zijn op het scherm geel of oranje.

Soms is er geen goede verklaring voor blauw gekleurde gedeelten. In dat geval wordt buiten rook naar de betreffende plaats geblazen. Binnen is dan direct te zien waar de rook de kamer inkomt. Het gaat hierbij om ‘disco-rook’. Die is onschadelijk en na enkele minuten volledig verdwenen.

Voor elk type woning een test

Was er in de woning uit 1998 sprake van slechts een paar minuscule warmtelekken, een heel ander beeld vertoonde de woning uit 1917. Die bleek zo lek als een mandje.

Het is de bedoeling om in elk type woning in Heveadorp een blower door test uit te voeren. Na elke test wordt een rapport gemaakt op basis waarvan de isolatie en ventilatie van het betreffende huis verbeterd kunnen worden. De resultaten zullen in workshops worden gedeeld met de bewoners van de verschillende typen woningen. Ook zullen ze worden besproken met woningcorporatie Vivare.

Rabobank Duurzaamheidsfonds

Tien tests die veel informatie opleveren om het energiezuiniger maken van de 325 huizen van Heveadorp een flink stuk te kunnen verbeteren. Wat een onbetaalbare droom leek, wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Rabobank Duurzaamheidsfonds. 

Als het aan HeveadorpDuurzaam ligt gaat ‘stoken voor de vogeltjes’ uit Heveadorp verdwijnen. Verwennen wij vogels niet liever met vetbollen en pindakaas?