Een lesje geschiedenis tijdens Groenclubwandeling

groenclub

Deelnemen aan een door de Groenclub georganiseerde wandeling is niet alleen gezellig, je steekt er ook nog eens wat van op.

Vrolijk babbelend legde een groep Heveanen op zondag 1 oktober het tweede gedeelte *) van het Nederrijnsepad af: eerst over de brug naar Heteren en vervolgens door de uiterwaarden naar het Renkumse veer. Aan ‘onze’ kant van de Rijn ging het daarna via de fraaie Jufferswaard en de Noordberg terug naar het startpunt onder de brug.

IJsvogel en een lesje geschiedenis

Een oplettende deelnemer maakte de wandelaars attent op een ijsvogel en even daarna op een hoog in de lucht zwevende roofvogel, wat zomaar een visarend zou kunnen zijn.

Op de Noordberg verzorgde Geert van der Straaten een lesje geschiedenis. Geert wees het gezelschap op de restanten van een vesting (schans): een vierkant, vlak gedeelte waaromheen een aarden wal en een greppel. Hij legde uit, dat de schans werd opgeworpen door de Fransen die in de strenge winter van 1794/1795 de bevroren Rijn waren overgestoken met de bedoeling om door te stoten naar de steden in Holland. Ze vreesden echter dat het leger van prins Willem V, dat zich ophield op de Wolfhezer heide, zou overgaan tot een tegenaanval. Vanuit de haastig opgeworpen schans dachten ze die te kunnen afslaan. Van die tegenaanval is het overigens nooit gekomen, want Willem V nam al gauw de benen naar Engeland.

Galg van Doorwerth

Het heuveltje iets verderop, waaraan je zomaar voorbij zou kunnen lopen, heeft een lugubere geschiedenis. Hierop stond ooit, de bij het kasteel horende ‘galg van Doorwerth’. Als waarschuwing, dat je je in Doorwerth en omgeving maar beter netjes kunt gedragen, bungelden hieraan, voor iedereen duidelijk zichtbaar, de ter dood veroordeelden.

Deel 3

De deelnemers kunnen, weer heel wat wijzer, terugkijken op een fraaie wandeling van 8,3 kilometer. In het voorjaar van 2024 organiseert de Groenclub deel 3 van de wandeling over het Nederrijnse pad: van het Renkumse Veer naar Lexkes Veer in Wageningen en via de uiterwaarden aan de zuidkant van de Rijn en het Renkumse veer terug naar het beginpunt. 

Wandelt u dan ook mee? 

*) Het eerste deel van het Nederrijnse (klompen)pad werd in mei jl. afgelegd en ging van Driel naar Heteren. Via de Rijnbrug en de uiterwaarden ging het terug naar Heveadorp

Bekijk meer foto’s van de wandeling op Google Foto’s

Nederrijnse pad, deel 2