Groenclub getuige van zeldzaam natuurverschijnsel

bewonersvereniging groenclub

Op zaterdag 30 november trotseerde een enthousiaste groep Heveanen de kou om deel te nemen aan een stevige wandelling door de uitgestrekte bossen en glooiende heidevelden van natuurgebied Planken Wambuis, onder de bezielende leiding van ons aller Groenclub.

Sporen, omgewroete aarde, aangevreten beukenboompjes en wildpaadjes duidden op de aanwezigheid van edelherten, reeën en wilde zwijnen in dit gebied, maar helaas hielden deze dieren zich schuil. Wel was de groep getuige van een zeldzaam natuurverschijnsel: ijshaar (haarijs), ook wel bekend als ‘de baard van koning winter.

IJshaar ontstaat als de luchttemperatuur even onder het vriespunt ligt. In dood en nat hout komen schimmels voor en bij de stofwisseling van deze schimmels komt onder andere water vrij dat door zeer kleine openingen in het hout (houtstralen) naar buiten wordt geperst. Het naar buiten geperste hout bevriest tot een haarachtige structuur. Een hoge luchtvochtigheid is noodzakelijk voor de succesvolle vorming van ijshaar zodat het naar buiten geperste water niet kan verdampen en voor bevriezing beschikbaar blijft.

Zo’n wandeling met de Groenclub is dus niet alleen gezellig, maar ook nog eens leerzaam!