Heveaantjes trots op zelf getimmerde nestkastjes

groenclub

Heveaantjes trots op zelf getimmerde nestkastjes

Nestkastjes timmeren in de strijd tegen de processierups

Een oorverdovend lawaai steeg zondagochtend 2 februari op uit de Trappershof aan de Van Borsselenweg. Daar waren zo’n dertig Heveaantjes, samen met hun ouders of opa en oma, vol overgave bezig met het timmeren van nestkastjes voor mezen. Bouwpakketten daarvoor werden beschikbaar gesteld door de gemeente Renkum. Een goed initiatief want nu bekend is, dat mezen eikenprocessierupsen als een smakelijk hapje zien, is het belangrijk, dat er in de gemeente voldoende nestelmogelijkheden zijn.

800 rupsen per week

Elk mezenpaar brengt jaarlijks wel acht tot veertien jonge mezen groot en een mezenkuiken verslindt per week maar liefst achthonderd rupsen. Dus hoe meer mezenkuikentjes uit hun ei kunnen kruipen des te beter! Mezen en ook boomklevers en koekoeken zullen niet alle eikenprocessierupsen kunnen verorberen, maar wel de overlast die deze plaagdieren veroorzaken kunnen beperken.

Initiatief van Groenclub

Nestkastjes timmeren was een initiatief van de Groenclub Heveadorp. Die zorgde niet alleen voor de bouwpakketten, maar leverde ook de ingrediënten voor het maken van vetbollen voor vogels. Als er in de tuin voor de vogels iets te snoepen valt, is de kans dat ze er gaan nestelen immers groter!

Ook voor de jeugdige timmerlieden viel er trouwens iets te snoepen: oliebollen, ter plaatse gebakken door de voorzitter van de Groenclub.

Al werd er wel eens een spijker krom geslagen of een onderdeel verkeerd gemonteerd, toch konden uiteindelijk alle kinderen naar huis met een prachtig nestkastje, dat hopelijk een mooi plaatsje krijgt in hun tuin.

Bekijk het filmpje