Heveanen aan de slag met afkoppelen regenwater

groenclub

Veel belangstelling voor project ‘Afkoppelen regenwater’

Heveanen aan de slag

Je zou denken: na zo’n nat voorjaar zal er wel weinig belangstelling zijn voor het project ‘Afkoppelen regenwater’. Maar dat viel mee. De belangstelling van Heveanen voor dit project was zelfs zo groot, dat er groepjes moesten worden gevormd die de komende zaterdagen met leden van de Groenclub en de afkoppelcoach aan de slag gaan.

Eenvoudige oplossingen

Zaterdag 29 mei was de eerste groep aan de beurt. In elke tuin werd bekeken wat de mogelijkheden zijn. Meestal gaat het om een simpele oplossing: het afzagen van een regenpijp boven de grond en een bochtje aanbrengen waardoor het regenwater de tuin in stroomt. Beter nog: wat hoger in die pijp een vulautomaat aanbrengen waarop een regenton wordt aangesloten.

Wadi’s en pergola’s

Voor tuinen waar de border wat verder van de regenpijp ligt, werden andere oplossingen geadviseerd. Het aanleggen van een wadi bijvoorbeeld; een geul(tje), opgevuld met grind en keien waardoor het regenwater naar de border stroomt. Of, als het regenwater naar een hoger gelegen border moet worden gebracht: direct onder de dakgoot een bocht aanbrengen en via een pergola het water naar de plaats leiden waar je het nodig hebt.

Benodigde materialen en subsidie

Nadat eenmaal voor een bepaalde oplossing is gekozen, kruist de afkoppelcoach op een lijst aan welke materialen je nodig hebt. Handig, want dan weet je meteen hoeveel het allemaal gaat kosten. 

Leuke bijkomstigheid: het Waterschap geeft op basis van ingediende offertes een interessante subsidie.

Het vloeibare goud

In de afgelopen zomers heeft de natuur enorm geleden van de droogte. Daarom is het belangrijk dat elke druppel regenwater wordt benut en ‘het vloeibare goud’ niet wegvloeit via het riool. 

Woont u in Heveadorp en bent u ook benieuwd naar de afkoppelmogelijkheden in uw tuin, neem dan contact op met de Groenclub via dit formulier.