Steenmarters: ook in Heveadorp actief

groenclub

Steenmarters: ook in Heveadorp actief

Steenmarters zijn prachtige dieren en behoren terecht tot een beschermde diersoort. Maar een marter op zolder, in de kruipruimte of onder de motorkap van je auto? Liever niet.

Ook in Heveadorp komen marters voor, zo hebben verschillende bewoners ervaren. Steenmarters willen auto’s nogal eens aanzien voor een perfecte schuilplek. Als steenmarters in de auto zitten trekken ze de isolatie kapot en bijten ze vaak kabels door. De schade die zij aan een auto toebrengen kan behoorlijk in de papieren lopen.

Een apparaatje dat twee keer per minuut een voor mensen niet waar te nemen geluid produceert houdt marters uit de buurt van je auto. Ook zogenoemde marterspray schijnt te helpen. Voor meer informatie: raadpleeg uw autodealer en/of internet.

Update 29 september

Naar aanleiding van dit bericht ontvingen wij een reactie van dorpsgenote Daphne. Zij meldde ons: “Het dier op de foto’s is geen steenmarter, maar een boommarter. Boommarters zijn veel schuwer dan steenmarters. Het is dus heel bijzonder dat een boommarter zich in een tuin laat zien. Een boommarter zul je dus niet onder je motorkap aantreffen. Overigens wordt de steenmarter meer schade toegeschreven dan hij in werkelijkheid aanricht. Bruine ratten daarentegen zijn echte knagers en richten de meeste schade aan. De steenmarter (géén knaagdier!) heeft in onze omgeving veel schuilplek en zal niet snel voor de kabels kiezen.”