Verkenning afkoppelen regenwater gestart

groenclub

Verkenning afkoppelen regenwater gestart

We hebben afgelopen zomer allemaal gemerkt dat de bodem in Nederland behoorlijk is verdroogd. De grondwaterstanden daalden en bossen en tuinen verdroogden. Om onze tuinen toch groen te houden was het nodig om regelmatig flink te sproeien.

Dit terwijl we ook gebruik kunnen maken van regenwater dat nu via onze dakgoten en regenpijpen in het riool belandt. Daarvoor bestaat een aantal mogelijkheden. Dit kan door regenwater niet via de regenpijp op het riool uit te laten komen (afkoppelen), maar in plaats daarvan de tuinen in te laten vloeien. Dit is een relatief simpele oplossing. Daarnaast kan dit regenwater (deels) worden opgeslagen in regentonnen, waarmee je dan later de tuin kan besproeien. Het gebruik van leidingwater is hiervoor dan niet meer altijd nodig. We krijgen ook steeds meer te maken met grote hoeveelheden regen in korte tijd. Het afkoppelen helpt om regenwater gefaseerd in de bodem terecht te laten komen. Daarmee wordt ook het riool ontzien.

Werkgroep Afkoppelen regenwater aan de slag

Uit de vorig jaar onder bewoners gehouden enquête ‘Wat ziet u graag verbeterd’ in Heveadorp’ stond ‘Glasvezel’ op plaats één, direct gevolgd door ‘Afkoppeling regenwater.’

Een werkgroep van de Groenclub is met deze ‘opdracht van bewoners’ aan de slag gegaan. Zij onderzoekt welke concrete oplossingen er voor Heveadorp zijn en hoe deze werkgroep Heveanen met het daadwerkelijke afkoppelen het beste kan ondersteunen. Daarvoor voert de werkgroep overleg met de gemeente en het waterschap. Deze partijen ondersteunen dit project, met kennis, maar ook financieel. Als de opties in kaart zijn gebracht zullen deze op Heveadorp.nl en in een volgende nieuwsbrief worden gedeeld. Wordt vervolgd dus.