Vroege vogels op excursie

groenclub

Maar liefst vijftien Heveanen lieten op 18 maart, 1 en 8 april hun wekker rond zes uur aflopen om te kunnen deelnemen aan de cursus ‘Herkennen vogelgeluiden.’

Leken en experts

Op die zaterdagochtenden verzamelde zich om zeven uur een diverse groep bewoners op het Heveaveld. Van gevorderde vogelaars, die in staat zijn het geluid van de matkopmees te onderscheiden van dat van de glanskopmees tot een enkeling van het type ‘Oh kijk daar, een vogel!’ Wat allen gemeen hadden? Interesse voor de natuur en het gevoel te behoren tot de geluksvogels die in zo’n prachtige omgeving mogen wonen.

Verwarring

De meeste deelnemers bleken in staat vogels als koolmees, pimpelmees, winterkoning, bonte specht, merel en lijster te herkennen maar moesten wel toegeven, dat het best wel verwarrend is dat sommige van die bekende vogels over een groot (zang)repertoire blijken te beschikken. Het roodborstje bijvoorbeeld. En wat te denken van de koolmees?

Appelvinken en goudhaantjes

Voor de gemiddelde deelnemer was het absoluut verrassend om door experts Daphne en Mark gewezen te worden op een groepje appelvinken in het Valckeniersbos, het geluid van goudhaantjes hoog in de naaldbomen, het ‘gelach’ van de groene specht en de tjif tjaf die, net als de koekoek, zijn eigen naam roept.

“Meer dan twintig soorten vogels hebben we kunnen spotten,” concludeerde Mark na afloop. “Maar helaas niet de fitis,” somberde Daphne. Maar ja, er moet wel iets te wensen overblijven.