Zwerfvuilactie Heveadorp succesvol

groenclub

Zwerfvuilactie Heveadorp succesvol

Weinig zwerfvuil in dorp zelf, veel troep in uiterwaarden

Voor Heveanen die zaterdag 20 maart deelnamen aan de voorjaars-zwerfvuilactie viel dit keer weinig eer te behalen in het dorp zelf. Hier en daar een verdwaald snoeppapiertje, een stukje plastic: dat was het wel zo’n beetje. De straten van Heveadorp bleken verrassend schoon. Hoe dat komt? Steeds meer bewoners nemen tijdens hun dagelijkse ommetje en passant het zwerfvuil mee dat zij tegenkomen. Dat heet plandelen. (= wandelen + plastic rapen). Voor plandelaars is het dus vrijwel elke dag opschoondag. Het is immers net als met tanden poetsen: dat kun je beter dagelijks twee minuten doen dan een of twee keer per jaar een paar uur.

Niet voor niets

Viel er dan niets te doen voor de groep enthousiaste bewoners die zich afgelopen zaterdag verzamelden op het Heveaveld voor de start van de opschoondag? Toch wel. In de uiterwaarden langs de Rijn en op de parkeerplaats bij het Drielse veer raapten zij een indrukwekkende hoeveelheid zwerfvuil bij elkaar. Daaronder opmerkelijk veel blikjes, plastic zakken en etensbakjes, chipszakken, sigarettendoosjes, lachgasballonnetjes, peuken, heel veel peuken en wikkels van snoeprepen.

Plandelman

Voordat zij eropuit trokken, gaf plandelman Anton Damen die sinds een paar maanden met zijn gezin in Heveadorp woont, een korte presentatie. De landelijke opschoondag, aldus Anton, is natuurlijk een goed initiatief om mensen te activeren iets te doen aan het zwerfvuilprobleem. Maar…. de organisatie die erachter zit is de verpakkingsindustrie. Die zou juist minder verpakkingen moeten produceren of op z’n minst verpakkingen moeten leveren die afbreekbaar zijn. Dat er bijvoorbeeld eindelijk statiegeld geheven gaat worden op kleine plastic flesjes (deze zomer) en op blikjes (eind 2022), is geen verdienste van deze sector geweest, maar van activisten als de Plastic Soup Surfer & co.

 

Anta-Flu in nieuwe verpakking

Afvalrapers merkten op, dat de plastic wikkels van Anta-Flu snoepjes opmerkelijk vaak onder het zwerfvuil op straat werden aangetroffen. Dankzij hun inspanningen, de Plastic Soup Surfer en de welwillendheid van een snoepfabrikant zijn die vermaledijde plastic Anta Flu-wikkels in het wild binnenkort voltooid verleden tijd. Het Rotterdamse merk lanceerde namelijk onlangs hun vertrouwde snoepjes in een nieuwe verpakking, van papier!

Mission Mars

De app Plastic Avengers

Het zou fantastisch zijn, als ook de fabrikant van Mars, Snickers, Balisto, M&M’s, Twix en Bounty zijn snoepgoed zou gaan verpakken in papier in plaats
van plastic. U kunt meehelpen dat te bereiken! Download de gratis app Plastic Avengers, maak via de app van iedere wikkel die u op straat tegenkomt een foto. Kleine moeite, groot plezier. Nou ja, voor de activisten achter Mission Mars, en minder voor de snoepfabrikant, die door dergelijke bad publicity snel met een milieuvriendelijker alternatief op de proppen moet komen.

Plandelen

Kijk voor meer informatie over plandelen op de website www.plandelen.nl Plandelman Anton Damen was op 20 maart te zien in de uitzending van 1Vandaag. Het item Landelijke Opschoondag kunt u terugkijken op ons Youtubekanaal.