Filmpjes over Heveadorp

Heveadorp is een foto- en filmgeniek dorp. Daarvan getuigen de vele filmpjes die op YouTube en Vimeo te vinden zijn over (de geschiedenis van) Heveadorp en omgeving. We hebben voor u een selectie gemaakt.

Heveadorp deel 1

Het programma ‘Van Ooit naar Heden’ op RTV Connect gaat over de geschiedenis van bijzondere plekken in Midden Gelderland. De eerste twee delen van dit programma gaan over de geschiedenis van Heveadorp. Ze werden begin 2023 uitgezonden en zijn terug te kijken op Youtube. In Heveadorp deel 1 komen kenners van de geschiedenis van Heveadorp aan het woord. Geert van der Straaten, Marcel en George Willemsen en Peter van Ham vertellen vertellen aan de hand van unieke beelden een verhaal over het vooroorlogse Heveadorp: over de modelboerderij Huis ter Aa, de Hevea rubberfabriek waaraan het dorp zijn naam ontleent, de bouw en architectuur van de rietenkapwoningen en nog veel meer.

Beeldmateriaal dat in deze aflevering te zien is werd beschikbaar gesteld door het Gelders Archief.


Heveadorp deel 2

Het programma Van Ooit naar Heden: Heveadorp deel 2, gaat in op de na-oorlogse geschiedenis van het dorp. Kenners van de geschiedenis van het dorp, onder wie voormalig werknemers van de rubberfabriek, vertellen over de wederopbouw van de fabriek, de gloriejaren waarin de fabriek circa 1800 werknemers telde, de teloorgang ervan in de jaren ’70, de strijd die bewoners voerde om de rietenkapwoningen te behouden en het huidige ‘woondorp’.


Heveadorp in Onzichtbaar Nederland

Prachtige (drone)beelden van het hedendaagse Heveadorp en van het dorp in tijden van weleer, interviews met Heveanen (onder wie Dirk Tuynman) en veel meer in een een kort filmpje, gedestilleerd uit aflevering 5 (Industrie) van de VPRD-documentaireserie ‘Onzichtbaar Nederland.’ 
Deze werd uitgezonden op 15 december 2016. Wilt u de complete aflevering bekijken? Klik hier


Heveadorp in foto’s en verhalen

In 2016 vierde Heveadorp zijn honderdjarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan werd in het dorp een wandeling uitgezet langs 35 historische locaties. 
Op elke locatie werd een bordje geplaatst met daarop een oude foto, gemaakt op die locatie met het bijbehorende verhaal. De bordjes zijn verwijderd, maar de wandeling ‘Langs historische plaatsen in Heveadorp’ is terug te vinden op de website Routeyou.nl en in de gelijknamige app.
In dit filmpje maken we een virtuele wandeling door Heveadorp langs de 35 historische locaties. Foto’s die op die plaatsen gemaakt zijn worden vergeleken met oude foto’s die ooit op dezelfde plaats gemaakt zijn. 
Verbaas je over hoe het er in dit dorp ooit heeft uitgezien. Of stel vast, dat er op sommige plaatsen in de afgelopen eeuw bijna niets veranderd is.


Heveadorp, direct na de oorlog

Impressies van de verwoestingen in het dorp als gevolg van de slag om Arnhem, september 1944. 


Heveadorp, een pareltje in het groen. Dorp met een bewogen geschiedenis


Opnamen, gemaakt in het voorjaar van 2020, van het hedendaagse Heveadorp (onder meer de rietgedekte cottagewoningen), de fabriek die hier eens stond en de landgoederen die het dorp omringen. In het filmpje ook aandacht voor de geschiedenis van de Hunneschans en van het dal van de Seelbeek, waarin het dorp is gebouwd.


Pareltje in het wit: sneeuw, zon en hoog water in Heveadorp

Op 7 februari 2021 veranderde het ‘pareltje in het groen’ (Heveadorp) in een ‘pareltje in het wit.’ Dagenlang zorgde een dikke sneeuwlaag voor schilderachtige plaatjes in het dorp en op het daaraan grenzende landgoed Duno. Tegelijkertijd was er sprake van extreem hoog water in de Rijn, ijsvorming in de uiterwaarden en in de slotgracht om kasteel Doorwerth. Dat alles zorgde voor fraaie beelden.


Hevea Dorpsfeest 2022

Korte impressie van het succesvolle Hevea Dorpsfeest op 25 juni 2022.


Prachtige drone-beelden


Vanaf het Dunoplateau bij Heveadorp heb je een prachtig uitzicht op de Rijn en de Betuwe. Vooral wanneer half mei de azalea’s in bloei wordt het landgoed druk bezocht.


Het Dorenweertsepad

Virtuele wandeling over een van de mooiste klompenpaden van Nederland, voorjaar 2017. Het Dorenweertsepad is een 13 kilometer lange wandeling met begin- en eindpunt in Heveadorp, over de stuwwal, rondom kasteel Doorwerth en door de uiterwaarden van de Rijn.


Bevers langs de Fonteinallee

In de vijvers langs de Fonteinallee hebben zich enkele beverfamilies gevestigd. Wie geluk heeft kan deze dieren tegenkomen.


De Seelbeek: een bronbeek van bron tot monding

Maarten Veldhuis (Waterschap Vallei en Veluwe) zocht en vond de bron van de Seelbeek. Een bijzondere beek, omdat de beek zijn oorsprong vindt in een bron. De meeste beken op de Veluwe zijn zogenoemde sprengen, die ooit gegraven zijn.


Winter in Heveadorp….. omgeving

Foto’s en filmfragmenten van een besneeuwd Heveadorp, 24 december 2010.


Bosuil op de Duno

Roestplaats van een bosuil in een dode boom op de Dunolaan in Heveadorp


Kikker ontsnapt aan ringslang

Unieke beelden van een ringslang die een groene kikker te pakken neemt. De kikker komt met de schrik vrij. De opnamen zijn gemaakt door Daphne en Bart Plugers op het landgoed Hoog Oorsprong, ten noorden van Heveadorp.


Kerst Sing Along Heveadorp, 2022

Korte impressie van de Kerst ‘Sing Along’ op het Heveaveld in Heveadorp. De sing along stond onder leiding van Dookje Engelhard, dirigente van het popkoor ‘de Koorsprong’. Het evenement werd georganiseerd door de Activiteitencommissie van de Bewonersvereniging Heveadorp.


Sperwer in de tuin

Op een warme zomeravond landde er in een tuin in Heveadorp een (jonge) sperwer om verkoeling te zoeken in de vijver. Wonderlijk genoeg bleek deze prachtige vogel helemaal niet schuw.


75e Airborne Wandeltocht

Deelnemers aan de 75e Airborne wandeltocht op de Oude Oosterbeekseweg ter hoogte van Heveadorp, circa 5 km. voor de finish.


Pompoensnijden 2022

De Groenclub Heveadorp organiseert elk jaar op de zondag voorafgaand aan Sint Maarten het pompoensnijden. Jeugdige Heveanen kunnen dan, met hulp van hun (groot)ouders hun eigen ‘lampion’ snijden, waarmee zij op Sint Maarten lang de deuren gaan.


Pompoensnijden, 2021

Korte impressie van het pompoensnijden 2021


Nestkastjes timmeren en vetbollen maken

De Groenclub van Heveadorp organiseerde voor de kinderen in Heveadorp in februari 2020 een ‘cursus’ nestkastjes timmeren