Regenwater afkoppelen: waarom en hoe?

Afkoppelen regenwater. Dat was het op één na belangrijkste onderwerp dat bewoners van Heveadorp graag verbeterd zouden willen zien. Dat bleek uit de vorig jaar gehouden enquête onder alle bewoners.

Vragen

Regenton, 140 Liter met vulautomaat

Veel bewoners willen dus wel afkoppelen, maar hebben daar nog wel wat vragen over. Zoals bijvoorbeeld:

  • Waarom is het goed om regenwater af te koppelen?
  • Is mijn tuin wel geschikt?
  • Moet ik dan een regenton?
  • Wat zijn de mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van boven- en ondergronds afkoppelen?
  • Wat heb ik nodig, waar kan ik de spullen kopen en wat kost het eigenlijk?
  • Zijn er ook goedkope alternatieven?

Vooral: eenvoudige oplossingen

Denk bij het afkoppelen van regenwater vooral aan eenvoudige oplossingen: het afzagen van een regenpijp en regenwater via een bocht de tuin in laten lopen: rechtstreeks, via een buis of (geperforeerde) slang naar een bepaald deel van de tuin, door het aanleggen van een beekloop, et cetera. Al dan niet in combinatie met een regenton.

Ingewikkelder oplossingen zijn: het ingraven van een infiltratievat of reservoir. (Denkt u aan een reservoir, bedenk dan dat een reservoir een inhoud dient te hebben van tenminste vier kubieke meter, wil je er iets aan hebben tijdens droge perioden.)

Veel voorbeelden worden genoemd in de brochure Regenwater afkoppelen. Deze brochure wordt regelmatig geactualiseerd. Je kunt de laatste versie van deze brochure per e-mail aanvragen bij de afkoppelcoach van de gemeente.

Voorbeeld  van een eenvoudige oplossing

Op bijgaande foto: een regenton, op de regenpijp aangesloten met een Speedy vulautomaat. Dat werkt als volgt. Het regenwater wordt opgevangen in de regenton. Is deze helemaal vol, dan wordt het water automatisch weer afgevoerd via de regenpijp. De regenpijp kan vervolgens vlak boven de grond worden afgezaagd, waarna via een bocht het water de tuin inloopt. (Voor dit laatste is in de situatie zoals op de foto te zien is niet gekozen)

Doe-het-zelf

Een regenton plaatsen met vulautomaat is niet ingewikkeld. Voor een handleiding voor wat u nodig hebt en hoe u te werk moet gaan: klik hier.

Ook het plaatsen van een regenton met vulautomaat, bladvanger en vervolgens afkoppelen regenwater is eenvoudig zelf te doen. Ook hiervoor is een handleiding beschikbaar. Klik hier

Gratis advies van afkoppelcoach

De gemeente Renkum ziet graag dat regenwater wordt afgekoppeld en biedt ondersteuning aan bewoners die daartoe overgaan. Overweegt u afkoppeling, dan kunt u een beroep doen op de ‘afkoppelcoach’ voor gratis advies op maat.

Na het maken van een afspraak komt de afkoppelcoach bij u langs. Zij tekent de regenpijpen van uw woning in op een werkblad en geeft per regenpijp aan welke materialen u nodig hebt. Op de materialenlijst staat een indicatieve prijs wat u ongeveer kwijt bent als u de producten aanschaft. En ook: tips voor websites waar u spullen kunt bestellen.

Gratis afkoppelkit

Bewoners die de hulp van de afkoppelcoach inroepen ontvangen een gratis afkoppelkit.

Pilotgroep

Een groep van zes bewoners gaat binnenkort aan de slag. Zij gaan in hun tuin regenwater afkoppelen en krijgen daarbij advies van de afkoppelcoach. Hun ervaringen zullen worden gedeeld op deze pagina. Dus neem hier af te toe eens een kijkje.

Meldt u s.v.p. aan als belangstellende

Wilt u ook deelnemen aan dit project? Meldt u dan s.v.p aan als belangstellende via bijgaand formulier en probeer ook buurtbewoners hiervoor te enthousiasmeren. Lukt het om een groep van zes bewoners te vormen, dan is het wellicht mogelijk om in aanmerking te komen voor een korting van 25% op de benodigde materialen. De werkgroep is hierover in overleg met het waterschap.

Ervaringen delen

Vult u s.v.p. op het formulier ook in of u uw ervaringen met ons wilt delen. Wellicht kunt u bewoners die nog twijfelen inspireren. Hebt u geen bezwaar tegen uw ervaring delen, dan zouden wij graag uw ervaring, wellicht met een foto of filmpje, op onze website plaatsen. Uw ervaring kan andere bewoners inspireren.

Alvast hartelijk dank en veel succes!

10 stappenplan om van je tuin een bloeiende natuurtuin te maken

Volkskrant-redacteur Loethe Olthuis heeft van de grasvlakte achter haar huis een bloeiende natuurtuin gemaakt. Voor een 10-stappenplan voor hoe je dat doet, ook in een klein tuintje, klik hier.