HeveadorpWandelen

Wandelen


Met aan alle kanten bossen, velden en vergezichten leent de omgeving van Heveadorp zich natuurlijk voor prachtige wandelingen. In het overzicht hieronder: een korte beschrijving van de diverse wandelingen en links naar de wesites met meer informatie.

Beneden DunolaanLangs historische plaatsen in Heveadorp
Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Heveadorp werd in juni 2016 een wandelroute uitgezet langs historische locaties. Op elke locatie werd een bordje geplaatst met daarop een oude foto en een verhaal. In september 2016 werden de bordjes verwijderd; wat velen jammer vonden.

Daarom hebben we op de website Routeyou.com de route ‘Langs historische plaatsen in Heveadorp’ gecreëerd. De bordjes met oude foto’s zijn nu als poi’s (points of interest) aan te klikken. De route gaat over een afstand van 3,6 kilometer en voert langs 35 historische locaties. De route begint bij ‘Huis de Tol’ aan de Fonteinallee.
Via Spotify is de beschrijving bij de foto’s ook te beluisteren. Maakt u de wandeling bij voorkeur virtueel? Bekijk dan het
filmpje ‘Heveadorp in foto’s en verhalen
Kort nadat de route op Routeyou.com was geplaatst voorzag de redactie van Routeyou de wandeling van vijf sterren en het predikaat ‘Aanrader’. Een van de reacties luidde: ‘Fantastische route en set van POI’s. Een parel van een wandeling’.

Als je de route wilt wandelen, download dan de app MyRouteYou Mobile op je smartphone.
Beukenlaan Hoog OorsprongDe bossen rondom Heveadorp
Maak eens kennis met de bossen van Landgoed Hoog Oorsprong.
Je wandelt langs de akkers omgeven door bossen van Hoog Oorsprong.
Het dorp Doorwerth is voor een deel gebouwd op de gronden van voormalig landgoed De Zilverberg. De schilders uit de Oosterbeekse school kwamen hier graag.

Sierbruggetje, Landgoed Duno
De stuwwal rondom Doorwerth 9,7 km
In de gemeente Renkum zijn vele oude bomen, een kenmerk van de voormalige landgoederen.
Je wandelt door een golvend landschap met oude akkers.
Het dorp Heveadorp had vroeger alle voorzieningen, zoals een school, voor de arbeiders van de Heveafabriek.
Via een brede toegangsweg loop je van de parkeerplaats naar Landgoed Duno.

De Italiaanseweg
Kasteel Doorwerth, de Duno en Heveadorp 8,2 km
Kasteel Doorwerth is uit 1300 en is in de loop der jaren uitgebreid en veranderd.
Restanten van het Jagershuis liggen aan de Italiaanseweg, een weg met enkele haarspelden. Kasteel Doorwerth is een waterburcht geheel omgeven door water.
Een prachtig geasfalteerde weg loopt als wandelpad onderlangs de stuwwal. De fonteinen van deze Fonteinallee zijn verdwenen, maar langs de route nog steeds veel vijverpartijen.
Laat je op zondagmiddag zien op de Fonteinallee! Begin 1900 was dit de plek om gezien te worden en elkaar te ontmoeten.
Via een klein pad kun je hier nog steeds heel steil omhoog naar het Duno plateau.
De herstelde azalealaan op de Duno is in mei een grote publiekstrekker.

Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth 2,7 km
Kasteel Doorwerth is uit 1300 en is in de loop der jaren uitgebreid en veranderd. Restanten van het Jagershuis liggen aan de Italiaanseweg. Kasteel Doorwerth is een waterburcht geheel omgeven door water. De Rolandseck is een bosgebied op de rand van de ijstijdstuwwal. De Boersberg kenmerkt zich door weilanden, akkerlanden en prachtige uitzichten.

Italiaanseweg
Kasteel Doorwerth uitgebreid 7,6 km
Vanaf het Kasteel loopt een oud klinkerpad door de polder naar de oude veerstoep van Doorwerth aan de Neder-Rijn. Vroeger was hier een pontje naar de overkant van de rivier. Restanten van het Jagershuis liggen aan de Italiaanseweg, een weg met enkele haarspelden. Kasteel Doorwerth is een waterburcht geheel omgeven door water. In de ijskelder verscholen bovenop de stuwwal, waar vroeger het voedsel van het kasteel lag, wonen nu vleermuizen.
De Rolandseck is een bosgebied op de rand van de ijstijdstuwwal.
De Italiaanseweg is om het hoogteverschil van de stuwwal te overbruggen voorzien van haarspeldbochten.
De wandeling volgt de bovenkant van de stuwwal zonder veel hoogteverschil.

Hoog Oorsprong
Rondje Hoog Oorsprong
In de gemeente Renkum zijn vele oude bomen, een kenmerk van de voormalige landgoederen. Het is heerlijk wandelen in het zonnetje langs de zuidelijke rand van oude akkers. Je wandelt langs de akkers omgeven door bossen van Hoog Oorsprong. De ondergroei van de adelaarsvaren is uniek voor een oud bosgebied, zoals De Zilverberg.

Het Dorenweerste (klompen)pad
Dorenweertsepad 13 km
Ontdek het afwisselende landschap en de cultuurhistorie in het buitengebied van Doorwerth. Wandelen rondom het imposante kasteel, door de uiterwaarden en hellingbossen met mooie vergezichten. Klompen aan, rugzak op en gaan!
Filmpje Dorenweertsepad

Beek, Hoog Oorsprong
NS Wandeling Hemelseberg, landgoed Duno, Westerbouwing 5 km, 7 km of 15 km
Met de karakteristieke trolleybus kun je vanaf beginpunt Oosterbeek zo naar Arnhem. Niet doen, want dan mis je een schitterend wandelgebied, waar veel te zien is. Het begint met villa Hartenstein, het hoofdkwartier van de operatie Market Garden. 
Daarna de Hemelse Berg met prachtige beek, de Engelse huizen in Heveadorp, landgoed Duno en de Westerbouwing met uitzicht over de rivier. Bij het kerkje van Oosterbeek ga je de uiterwaarden in. Tot slot landgoed Mariëndaal en voor wie wil het centrum van Arnhem.

Beukenlaan Landgoed Duno
Welkomstwandeling Doorwerth/Heveadorp 5,6 km
Het dorp Doorwerth ligt op de rand van het Veluwe Massief midden in de bossen. De wandeling volgt de bovenkant van de stuwwal zonder veel hoogteverschil.
Geniet tijdens de wandeling van de prachtige beukenlaan bovenover de stuwwal. Je komt langs enkele restanten van romantische tuinarchitectuur uit begin 1900.
De herstelde azalealaan op de Duno is in mei een grote publiekstrekker.

Leuke weetjes voor tijdens het wandelen vindt u op:

http://www.heemkunderenkum.nl/